Merkezimiz

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyeti 1997 yılında kurulmuş olup 2005 yılından beri Çocuk Koruma Merkezi’nde düzenli toplantılarla olguları değerlendirip adli raporları düzenleme şeklinde aktif hizmet vermektedir. Bu hastane ekibi; Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Adli Tıp ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dallarında görevli olan 5 öğretim üyesinden oluşmaktadır. Ayrıca sosyal hizmet uzmanı ve çocuk ruh sağlığı araştırma görevlileri de bu ekip içinde aktif görev almaktadır. İstismara uğrayan bir çocuk hastaneye başvurduğunda aile ve çocukla ilk görüşme, demografik bilgilerin ve psikososyal öykünün alınması sosyal hizmet uzmanı tarafından yapılmaktadır. Sonrasında olgular  Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde eğitim alan araştırma görevlileri tarafından ayrıntılı öykü, ruhsal muayene ve psikiyatrik değerlendirme ve olgu gereksinimine göre laboratuar incelemeleri yapmaktadır. Olgulara heyet tarafından değerlendirilmek ve rapor düzenlemek amacıyla sıklıkla 2 haftayı geçmeyen bir zaman dilimi içinde randevu verilmektedir.

Ekipte yer alan öğretim üyeleri haftada 2 defa çocuk koruma biriminde toplanarak tıbbı dosya bilgileri, adli tahkikat dosyasını inceleyip, olguları yüz yüze görüşmelerle muayene ederler. Bu görüşmeler Çocuk Koruma Merkezi’nde bulunan tek taraflı ayna sistemi ile yapılır ve bu sırada görüntü ve ses kaydı alınarak arşivlenir. Muayene görüşmeleri çoğu zaman Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden biri tarafından gerçekleştirilir. Diğer üyeler ise ayna sisteminin arkasındaki odada görüşmeyi eşzamanlı olarak izler. Bu değerlendirmenin ardından üyelerin aktif katılımını içeren fikir alış verişi ve yorumlama süreci sonunda ilgili makama gönderilmek üzere adli raporlar hazırlanır. Elde edilen kayıt ve dosyalar merkezde, gizlilik ilkesine bağlı olarak sosyal hizmet uzmanı tarafından korunur. Heyette değerlendirilen hastaya gerekli görülürse koruma, sağlık ya da eğitim tedbiri gibi birtakım ek önerilerde bulunabilir. Bazı ailelere danışmanlık tedbiri, erişkin psikiyatriye yönlendirme, aileye ayni ya da nakdi yardım yapılması önerisinde de bulunulabilir. Ayrıca bazı durumlarda gerekli görülen olgular konsültasyon aracılığı ile diğer bölümlere de yönlendirilebilir. Örneğin gebelik tespit edilen bir olgu kadın doğum ve hastalıkları uzmanına yönlendirilerek gerekli tedavisinin düzenlenmesi sağlanır. Yeterli kanaat oluşmadığı durumlarda, olgular psikiyatri servisine yatırılarak izlenir.